Okos-otthonok meglévő lakásokba

Qbus lakásWP

Okos-otthonok meglévő lakásokba

Kedves lakás vagy családi ház tuladonos! Amennyiben szeretne Okos-otthon megoldást, de nem szeretne vagy csak minimális mértékben szeretne hozzányúlni a meglévő burkolatokhoz és vezetékezésekhez, van lehetősége speciális Qbus Okos-otthon megoldásokat választani. Az Okos otthon lelkét jelentő kontroller telepítése természetesen szükséges, ám a kontroller mellé telepítendő vezeték nélküli kommunikációs eszközökkel illetve a távolábbi eszközök helyén szintén vezeték nélküli kommunikációs eszközöket telepítve kiváltható a vezetékezés.

Okos-otthon funkciók meglévő lakásokba

Funkció
Leírás
Érdekel

A meglévő klasszikus kapcsolók mögé kis méretű átalakítót helyezve a klasszikus kapcsoló funkciót elektro-mágneses jellé alakítva juttatjuk el központi vezérlőhöz. A lámpák elosztóiba és konnektorok mögé szerelt speciális relékkel az elektromágneses jeleket átalakítjuk valós áramköri kapcsolássá. 

Megvalósítható funkciók:

 • Távozáskor egy kapcsolóval vagy távolról bekapcsolható a világítás alapú jelenlétszimuláció.

 • Közlekedőkben bizonyos idő után világítás automatikus lekapcsolása

 • Vezeték nélküli mozgásérzékelõvel kombinálva:
  • Előszoba világítás automatikus felkapcsllása megérkezéskor
  • Közlekedőkben világítás lekapcsolása a bizonyos idővel a mozgás megszűnése után

A világítás kapcsolói és lámpa vezérléseihez hasonlóan vezeték nélküli megoldásokat alkalmazhatunk a redőnykapcsolókra és redőnymotorokra. Ezek a megoldások lehetővé teszik, hogy utólagosan integráljuk a redőnyvezérlést az Okos-otthonba.

Megvalósítható funkciók:

 • Redőnyvezérlés asztronómiai óra segítségével. A redőnyök automatikusan ereszkednek le vagy emelkednek fel, hogy télen beengedjék, nyáron pedig kizárják az extra hőt
 • Redőnyvezérlés időjárásállomás telepítésével az aktuális időjárástól és évszaktól függően a redőnyök automatikusan ereszkednek le vagy emelkednek fel, hogy télen beengedjék, nyáron pedig kizárják az extra hőt. (Az időjárásállomás jelét a vezérlőhöz vezetékesen szükséges megtenni).
 • Redőnyvezérlés bevonása a jelenlétszimulációba.

Lehetőség van úgy telepíteni ablakokra, ajtókra vezeték nélküli nyitásérzékelőket, hogy nincs szükség falat vésni. Ezáltal meglévő otthonokba is könnyedén lehet funkciókat társítani az érzékelő állapotához, például lekapcsolni a mennyezet hűtés fűtést, vagy klímaberendezést, amikor nyitva van az ablak és újraindítani amikor az ablakot becsukták, vagy a redőnyműködést finomhangolni azszerint, hogy nyitva van az ablak vagy ajtó vagy nincs, tehát nyitott ablaknál, ajtónál az automatika nem engedi le a redőnyt, vagy amint valaki kinyitja az ablakot, a redőny is felhúzódik.

Vezeték nélküli mozgásérzékelők segítségével megvalósítható, hogy napszaktól függően, az automatika az előszoba, közlekedő, gardrób vagy wc világítását vagy kísérőfényét illetve wc ventillációt felkapcsolja mozgás esetén és lekapcsolja mozgás megszűnése után.

Egységes távoli elérés és felügyelet minden funkcióra Apple iPhone és iPAD, Android okostelefon és tablet, Windows alapú számítógép segítségével.

Ubie eszközzel lehetséges IoT integrációk

Az Ubie eszköz segítségével könnyedén csatlakoztathat más vezeték nélküli IoT eszközöket Okos-otthonához. Pl.: 

 • Philips Hue világításautomatizálás teljes integrálása
 • Sonos/Bose, Symfonisk (Sonos/IKEA), Apart, Artsound, Nuvo hangrendszerek csatlakoztatására egységes kezelőfelületbe.
 • Google Home vagy Amazon Alexa kompatibilis IoT eszközök és Qbus Okos-otthon közös kezelése
 • SIP videotelefon jel fogadása
 • IP kamerák integrálása

Econovis Kft., 1096 Budapest, Márton utca 4