Okos otthon fűtés vezérlés

Az okos otthon fűtés vezérlés lényege, hogy a magát a központi kazán vezérlését vagy az egyes szobákhoz, zónákhoz tartozó fűtési körök vezérlését nem különálló termosztátokra bízzuk. Mivel az okosotthonok előtti termosztátok egyenként komplex elektronikát tartalmaznak (vezérlő interfész + vezérlő logika + hőmérséklet érzékelő), ezért ezeket megtöbbszörözni nagyon költséges, pedig ezekkel az eszközökkel csak így lehet megvalósítani azt,  hogy több helyiségben is legyen önálló hőmérséklet beállítási lehetőség. Ezek közül a megoldások közül még a legtakarékosabb a radiátorokra szerelt termosztát, amelyek radiátoronként teszik lehetővé a helyiségenkénti hőmérsékletszabályozást. 

De ma már, amikor számtalan más funkció miatt is érdemes egy egységes okos otthon rendszert kialakítani, és amikor a radiátorok kezdenek ritkák lenni a lakásokban, és amikor a radiátoronkénti vezérlést nagyon körülményes egy helyről vezérelni és automatizálni, egyre inkább érzékelhetővé válik hogy inkább az egységes okosotthon rendszerek felé érdemes menni. Ebben a rendszerben az egyedi helyiségszabályozás megvalósítása nagyságrendekkel olcsóbban és elegánsabban megoldható pusztán azzal, hogy a termosztát logikára nem kell három, négy, öt, hat, stb. drága termosztátot megvenni, hanem elég ugyanennyi töredék áru hőmérsékletérzékelő, a vezérlést és az interfészi beállításokat is rábízhatjuk az okosotthon erre a célra kifejlesztett dedikált eszközeire. Tehát az automatizálást a központi vezérlő fogja elvégezni, a beállításokat pedig megtehetem ugyanonnan, ahonnan az okosotthon egyébb beállításait megteszem, legyen az okos telefon, egy tablet vagy egy webböngésző. 

A fentiek igazak a hűtési rendszerekre is, legyenek azok a fűtési rendszerrel kombináltak vagy különállóan megvalósítottak. 

Termosztát funkció és egyébb okosotthon funkció ugyanazon az általános irányítóeszközön
Az okosotthon vezérlésnek egy része a fűtésvezérlés

Econovis Kft., 1096 Budapest, Márton utca 4