Az Okosotthon fogalma és lehetőségei

(Tudástár)

Erről az oldalról kiindulva elérhető cikkek segítségével tisztább képet alkothat a kedves érdeklődő, hogy mi az okosotthon fogalma.

Bevezetésként:

Akkor beszélünk okosotthonról, amikor valamilyen automatizált rendszer olyan beállításokat végez a ház beállítható szerkezeteivel és gépészeti berendezéseivel kapcsolatban, amit egyébként a lakónak kellene megtenni vagy amit egyébként a beállítások komplexitása és gyakorisága miatt nem is tudna megtenni. Az első kategória nyilván csak a kényelemről szól, hiszen azt, amit egyébként a lakónak kellene megtenni, az automatika teszi meg helyette. A második kategória nem a kényelemről hanem az olyan hasznok eléréséről szól, amit csakis automatikával életszerű megtenni. Ilyen haszon az energiamegtakarítás és egyben környezettudatosság (redőnyök és fűtés jelenlétnek, környezeti paramétereknek megfelelő beállítása sok helyiségben minden egyes pillanatban), a betörés kockázatának csökkentése (a potenciális betörő a jelenlétszimuláció révén akkor is úgy érzékeli, hogy otthon valaki, amikor igazából nincs).

Van a két kategóriának egy határterülete is, amikor bár a lakó is meg tudná tenni a beavatkozást, de elfelejti, későn jutna vagy későn jut eszébe és az automatika helyette megteszi (pl. klímaberendezés lekapcsolása, ha kinyílik a teraszajtó), vagy csak lehetővé teszi, hogy az elefelejtett beállítást távolról, de a lakó beavatkozásával megtegye az automatika. 

Az okosotthon fogalma - Tudástár cikkek

Econovis Kft., 1096 Budapest, Márton utca 4