Az Okosotthon vezérlő

Az okosotthon vezérlő az okosotthon agya. Itt futnak le azok az döntések, automatizmusok amelyeknek bemenő paramétereit az input eszközök adják, kimenő paraméterei pedig a végrehajtó eszközökbe jutnak.

Néhány példa, hogy a vezérlőben milyen döntések algoritmusok futnak, futhatnak le:

  • redőnyt le kell engedni 70%-ig, mert nagy a hőterhelés
  • kinyitották a teraszajtót, a megfelelő helyiségben a klímát le kell kapcsolni
  • valaki megnyomta a hőmérséklet emelése parancsot a dedikált kijelzőn (vagy éppen telefonon), a célhőmérsékletet feljebb kell venni
  • a szobában a célhőmérsékletnél jóval nagyobb hőmérséklet érzékelhető, a mennyezethűtő szelepeket ki kell nyitni (termosztát funkció)
  • valaki megnyomott egy világítás kapcsolót, a hozzá programozott relét zárni/nyitni kell
  • stb, stb

 

A vezérlő és az inputok vagy az aktorok (beavatkozó eszközök) között a kommunikáció lehet vezetékes vagy vezeték nélküli. A vezérlő és az okoseszközök között ma már legtöbbször vezeték nélküli kapcsolat valósul meg, legalábbis az üzenet átjut egy vezeték nélküli közegen is (például az okostelefon wifin keresztül a routerhez továbbítja a jelet, a router vezetékes ethernet protokollon keresztül a vezérlőbe továbbítja azt)

 

A Qbus okosotthon vezérlőt legtöbbször vagy a villamos kapcsolószekrény környékére telepítik vagy a villamos kapcsolószekrény közelében egy dedikált, esztétikus megjelenésű kapcsolószekrényt kap.

Általában a vezérlő közvetlen közelében kapnak helyet a relék, amelyek a vezérlő parancsára nyitnak/zárnak áramköröket. Ezek az áramkörök csillagpontosan mennek ki a vezérelt eszközökhöz. Az imént leírt kialakítás nem az egyetlen és nem kötelező, ahol szükséges, más megoldásokkal is tud szolgálni a Qbus rendszer. 

Az inputok (kapcsolók, érzékelők, felhasználói felületek) legtöbbször egy busz vezetéken keresztül juttatják el a jeleiket a vezérlőnek. A buszvezeték összegyűjti az összes input jelét egyetlen buszvezetéken keresztül.

A vezérlővel az okostelefonok, tabletek és számítógépeken futtatott Qbus app vagy böngésző felület a lokális LAN-on, WIFI-n keresztül kapcsolódnak.

Qbus épületautomatika vezérlő
Qbus interfész felület (app + böngésző))

Econovis Kft., 1096 Budapest, Márton utca 4