Stabil okosotthonok társasház építőknek

Qbus lakásWP

Stabil Okosotthonok társasház építőknek

Miért nagyon jó a Qbus Okosotthon?

A Qbus Okos-otthon rendszer egy  vezetékes busz-hálózatot ötvöz egy könnyen programozható és testre szabható központi kontrollerrel és belsőépítészeti és működési szempontból kifogástalan interfészekkel, kapcsolókkal   egy sokkal stabilabb, költséghatékonyabb és elegánsabb rendszert valósítva meg sok mai trendi vezetékes és vezeték néküli rendszernél. A teljes otthonra és a mai populáris IoT eszközök széles palettájára  kiterjeszthető egységes szoftveres interfészi felület átláthatóságot ad a felhasználó kezébe dedikált készülékeken és/vagy a lakó saját számítógépein, android vagy iOS alapú tabletjein és okostelefonjain. A rendszer képes integrálni minden olyan elektronikai vagy elektronikus vezérlésű eszközt, ami ma már sok esetben elkerülhetetlen tartozék egy lakásban a riasztótól és kaputelefontól kezdve, a távirányításos redőnyökön keresztül egészen a nyitásérzékelőkig és termosztátokig és az azzal összhangban működő hűtő, fűtő és szellőző rendszerekig, miközben a legtöbb ilyen vezérlésre saját költséghatékony és igényes megjelenésű és működésű eszközt is biztosít.

Hogyan tudjuk kialakítani az Okos-otthon csomagokat?

Közös megegyezéssel alakítjuk ki azokat a csomagokat, amelyek fixen és/vagy a lakók által választható módon bekerülnek a lakásokba.

Megfontolás kérdése, hogy az egyes lakástípusokra kitalált induló okos-otthon felszereltséget minden lakásba beépítik – a lakók egyenkénti megkérdezése nélkül –  vagy csak mint opciót kínálják fel a lakóknak és a végső döntés a lakóké, ez utóbbi esetben a hozzáadott érték a beruházó számára a lakásvásárló döntési lehetősége. (A lakásonkénti döntést a vezetékezés előtt szükséges meghozni, ellenkező esetben vezeték nélküli megoldások jöhetnek csak szóba, ezek vezetékes megoldáshoz képest jelentősen különböznek funkciókban és árakban. A Qbus rendszer ilyen megoldásokat is tud, de ezt tipikusan felújítási beruházásoknál tartjuk ésszerűnek.) 

Az egyeztetési folyamat során egyszerűen áttekinthető alaprajzi vázlatokkal segítjük a folyamatot valamint a végfelhasználók számára csomagonként egy-egy funkcionális leírást készítünk.

Kötelező Önálló Helyiségszabályozás és Okosotthon kapcsolata

A 2021 januárjától életbe lépett szabályozásnak megfelelően (a hatályos jogszabály megtalálható itt) újonnan épített lakások esetén minden 12 m2-nél nagyobb helyiségnek önálló helyiségszabályozást kell biztosítani. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy külön vezérelhető hűtési/fűtési körön kell lenniük ezeknek a helyiségeknek és mindegyikre külön hőmérsékletet kell tudjon beállítani a felhasználó.

A fentiek következményeként olyan automatikát kell a lakásba telepíteni, aminek révén a felhasználó be tudja állítani a helyiségek hőmérsékletét külön-külön és ennek a hőmérsékletnek a tartásáról gondoskodik.

A Qbus Okosotthon ideálisan alkalmas ennek a feladatnak az ellátására, mert szemben más cég költséges megoldásaival, ahol is minden egyes érintett helyiségben külön vezérlő termosztát automatikát helyeznek, a Qbus okosotthonban ehhez teljesen megfelelő minimálisan egy darab vezérlő kijelző egység, ahol mindent lehet látni és beállítani és csak hőmérséklet érzékelőket kell telepíteni a különböző helyiségekbe, aminek az ára töredéke az egyenkénti vezérlő termosztát egységeknek. 

Mi több, a felhasználó saját okos-eszközeiről is tudja vezérelni a kívánt hőméreklet értékeket.

És ami ennél is több, ha a hűtés/fűtés rendszert telepítő cég csak a csöveket és a vezérlőszelepeket telepíti (ami az elsődleges feladata), a Qbus Okosotthon ideálisan és jóval költséghatékonyabban tudja vezérelni a lakáson belüli rendszert a vezérlő szelepekhez küldött nyitó/záró jelek segítségével.

A fenti megoldással viszont nincs határa az Okosotthon funkciók integrálásának a rendszerbe, ami az előző esetnél csak nehézkesen/költségesen lehetséges, vagy egyes funkciók esetén egyáltalán nem lehetséges, hiszen alapvetően nem teljes Okosotthon funkcionalitásra találták ki őket. 

Költségvetés kímélő Okos-otthon-kész kialakítás

Nagyon limitált költségvetés esetén „okosotthon-kész” kialakításra is tudunk ajánlatot adni, ami sokkal kevésbé terheli meg a társasház teljes büdzséjét, mégis az alapkialakítással is szolgáltat extra funkcionalitást a végfelhasználó számára.

Sőt, később bármilyen kis lépésekben bővíthető lesz az Okosotthon, ahogy a családi költségvetés megengedi.

Az okosotthon kész lakás előnyt jelent a lakástulajdonosnak, mert kisebb egységenként tudja okossá tenni a lakását.

Előny a befektetőnek, mert a lakások vonzóbbakká válnak.

Plussz költség a beruházónak:

 

Okosotthon kész vezetékezés nagyon alacsony költséggel

Előny a lakástulajdonosnak

 

Testre szabható időzítők minden kapcsolóval irányított eszköz számára.

Kapcsolókkal kiválasztható szcenáriók a redőnyök és a világítás vezérléséhez.

All-off kapcsoló
(Távozáskor minden világítás lekapcsolható egy gombbal)

All-on (“Pánik”) kapcsoló

Lakás (költséghatékony) okos-otthon fogadására kész: A Qbus Full és a Qbus Open funkcionalitások bármikor később telepíthetők minden versenytársnál előnyösebb áron.

Előny a beruházónak:


Okosotthon kész lakás:
piaci előny

Econovis Kft., 1096 Budapest, Márton utca 4